Blue Puffin

Blue Puffin

,

Gullfoss

Gullfoss is een waterval die je ziet wanneer je de Golden Circle rijdt. Vanuit Reykjavik is het rijden van de Golden Circle een favoriete dagbesteding. Met totaal zo’n 300 km, is dit goed te doen in één dag. De route brengt je langs drie fantastische bezienswaardigheden die je echt gezien móet hebben wanneer je in IJsland bent: Þingvellir National Park, Geysir, en Gullfoss, de waterval. Onderweg is er ook nog veel meer te zien, je komt ogen tekort, geloof me. Deze route kan je prima zelf met de auto afleggen, maar er vertrekken ook allerlei tours vanuit de stad. Voordeel van zelf rijden is uiteraard dat je overal net zo lang kan blijven genieten als je wilt. En dát je gaat genieten dat kan ik je verzekeren, man wat is dit land mooi! Hier beperk ik me tot Gullfoss de waterval . De andere bezienswaardigheden kan je elders op mijn website vinden.

Onze ‘eerste’ waterval in IJsland

Nou hadden wij wel eens wat watervallen gezien, in Noorwegen zijn er bijvoorbeeld genoeg te zien. Maar de watervallen in IJsland zijn van een geheel andere categorie en daar kwamen we al snel achter. De natuur slaat je hier weer recht in je gezicht, dit keer letterlijk hahaha, je wordt er nogal nat! Dit is zo overweldigend, groots, mooi, lawaaierig, nat en waanzinnig! we wisten niet wat we zagen! Kijk maar mee.

Gullfoss is misschien wel de bekendste en meest bezochte waterval in IJsland. Of het ook de mooiste is, zoals velen van mening zijn, durf ik te betwijfelen. Ik denk dat lang niet iedereen alle watervallen in het land heeft gezien. Nou heb ik dat natuurlijk ook niet, maar ik heb er inmiddels heel veel al wel gezien en heb zodoende wat vergelijkings materiaal. Elke waterval heeft iets unieks en is mooi op zijn eigen manier. Indrukwekkend is de Gullfoss in ieder geval wel.

De Gullfoss bestaat uit twee watervallen. De bovenste valt 11 meter en die daar onder zo’n 20 meter. Daarmee stort het water in totaal 31 meter naar beneden met enorm veel geweld en lawaai. Het water dat er stroomt is de rivier Hvitá. Het is gewoonweg onvoorstelbaar wanneer je staat te kijken en beseft dat dit gewoon 24 uur per dag het hele jaar doorgaat! Wat een enorme hoeveelheid water moet dat zijn!

Gouden waterval en saga

De letterlijke vertaling van Gullfoss is: gull = goud en foss = waterval. De Gouden Waterval dus. Die naam komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er zijn verschillende mogelijkheden. De rivier en waterval krijgen in de avond een gouden gloed of het komt omdat er regelmatig regenbogen verschijnen boven het vallende water. Uiteraard is er ook een saga. IJslanders zijn dol op overgeleverde volksverhalen.

Ooit was er een boer genaamd Gýgur uit Gýgjarhóll. De beste man was erg rijk en bezat heel veel goud. Hij kon het echter niet verdragen dat al dat goud naar iemand anders zou gaan wanneer hij zou sterven. Dus op een mooie dag heeft hij al zijn goud in een kist gestopt. Deze kist, met goud en al, gooide hij in de waterval zodat niemand er ooit nog bij zou kunnen komen. Sindsdien heet de waterval, gouden waterval.

Hier zie je waar de Hvitá via de onderste waterval 20 meter naar beneden valt in de kloof en vervolgens redelijk rustig verder stroomt.

Bezoek aan de Gullfoss

Met de auto kan je tot vlak bij de waterval komen. Er is genoeg parkeergelegenheid en er is een visitor center waar je wat kunt eten en drinken. Ook zijn er weer de nodige IJslandse souvenirs te koop. Na volledig door de war gewaaid en nat geregend te zijn is een kopje koffie een echte ‘must’ na afloop wat mij betreft.

Rondom de waterval lopen paden die goed begaanbaar zijn. Op gevaarlijke plekken staan hekken om te voorkomen dat je zelf onderdeel van dit schouwspel wordt. Het is wel overal nat en glad! Door het opspattende water lijkt het soms wel of het regent. Goede schoenen en een regenjas zijn hier best handig om aan te hebben. In de winter, wanneer er sneeuw ligt en het glad is, zijn niet alle paden geopend en kan je niet overal dichtbij komen.

Gullfoss kloof
Gullfoss kloof

Wanneer je deze foto’s ziet dan sta je toch al met je koffer op Schiphol? Man! wat een land!!!

Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen