Blue Puffin

Blue Puffin

,

Bergen, stad tussen zeven bergen

Bergen

Bergen is dé stad in Europa waar de meeste regen valt, zo wordt gezegd.Nou dát hebben we gemerkt, maar dat mocht uiteraard de pret niet drukken. Slecht weer bestaat niet, slechte regenkleding wel. Ja toch? De stad ligt aan de westkust van Zuid Noorwegen en is ingesloten tussen maar liefst zeven bergen! De syv fjell. De bekendste is wel Fløyen van waaraf je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Bergen is qua grootte de tweede stad van Noorwegen. De natuur rondom deze stad is waanzinnig! Fjorden, bossen, bergen en zee, het is er allemaal. Het is dan ook een zeer geliefde vakantiebestemming bij velen.

Bergen Haven

Vismarkt/Fisketorget

Deze vismarkt bestaat al sinds 1200 en is één van de grootste openluchtmarkten van Noorwegen. De markt is deels overdekt. Bijna het gehele jaar is de markt geopend dus deze mag je absoluut niet missen. Uiteraard is de markt, de Fisketorget aan de haven, de kleine haven vlak bij de historische wijk Bryggen. Behalve super verse vis kan je er ook groente, fruit en andere lokale producten kopen. Er worden ook kant en klare vismaaltijden verkocht, tot paella aan toe.

Over lokale produkten gesproken.

Bergen, vismarkt

Er wordt hier dus ook worst verkocht en gegeten.

Hvalpølse: walvisworst

Elgpølse: elandworst

Reinsdyrpølse: rendierworst.

De commerciële walvisjacht is wereldwijd in 1986 verboden. Er zijn echter drie landen die zich daar niet aan houden, Japan, IJsland en Noorwegen.

Fløibanen, het treintje

Fløibanen is een treintje dat je boven op de berg Fløyen brengt. Uiteraard kan je ook lopend naar boven. Dit is wel een pittige wandeling van ca. een uur. Het uitzicht over stad met de fjorden en bergen is prachtig. Zélfs met minder goed weer.

Wanneer je besluit te hiken naar de top kijk dan aan het begin van de hike goed welk pad je kiest. Zo is er een geasfalteerd pad maar er is ook een onverhard pad naar boven. Het mag duidelijk zijn welke de makkelijkste is. Maar welk pad je ook kiest, vergeet niet om regelmatig achterom te kijken om even te genieten van het fantastische uitzicht.

Floyen is een prachtig natuurgebied met vele wandelroutes. Er is ook een meer waar je kan kanoën.

Ook bij minder mooi weer is er genoeg te zien

Bryggen

Jaarlijks trekt deze wijk zo’n twee miljoen bezoekers, en dat snap ik maar al te goed. Deze wijk is zo bijzonder!

Bryggen betekent ‘de kade’. Een rij prachtige houten huizen staan aan de kade van de kleine haven. Er zijn souvenirwinkeltjes, musea en horeca gelegenheden te vinden. Op een zonnige dag ziet het er waarschijnlijk heel anders uit dan op mijn foto.

Bryggen, Bergen

Bryggen was ooit, zo’n 1000 jaar geleden hét middelpunt van de handel tussen Noorwegen en het vasteland. Nu zijn er dus winkels te vinden. Van buitenaf ziet het er niet echt bijzonder uit, behalve als je naar al die mooie gekleurde, zonnige foto’s op internet kijkt. Maar zoals gezegd, het regent hier nogal vaak dus de kans is groot dat je het niet zo aantreft als op die foto’s. Maar minder mooi is het zeker niet. Achter deze huizen zit een heel bijzondere wijk verscholen, kijk maar mee.

Bryggen met de
super smalle steegjes
en veel houten vloeren

Er zijn vele branden geweest in de tijd. De laatste brand in 1955 verwoestte veel van de karakteristieke houten huizen. De wederopbouw gebeurde in de traditionele stijl zodat de hoofdstructuur van het geheel is behouden. Bryggen staat dan ook niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Stad

Na het bezoek aan aan prachtige Bryggen hebben we nog een rondje door de stad gelopen.

Zoals je kan zien was het echt troosteloos weer tijdens ons bezoek. Een beetje behoorlijke foto’s maken lukt me dan ook echt niet. Sorry daarvoor.

We kwamen bij de Johanneskirken ook wel de St. John’s Church genoemd, op de top van de Sydneshaugen. Na het beklimmen van de 76 traptreden heb je een prachtig uitzicht over de stad. (bij helder weer dan toch). De Johanneskirken is gebouwd in de periode van 1891 tot 1894. Het is de grootste kerk in Bergen.

Johanneskirken
Het uitzicht, helaas
Hordaland tingrett

Tot slot kwamen in een filmopname terecht voor het Hordaland District Court. Dat was leuk om te zien!

De provincie waar Bergen in ligt is Hordaland. Dit is het gerechtshof van het district en ligt aan de Tårnplassen. Het is een bijzonder gebouw (groot en vierkant) van baksteen uit 1933. Het is ontworpen door de Noorse architect Egill Reimers (1878-1946) en wordt beschouwd als één van zijn belangrijkste ontwerpen. In het gebouw bevinden zich 25 rechtszalen.

Voor het gebouw staan 4 grote granieten beelden die de kardinale deugden vertegenwoordigen: wijsheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en kracht.

Leuk weetje over Egill Reimers. Wanneer je de beste man googelt zal je vinden dat hij zeiler was, en in 1920 goud won met zijn team op de Olympische Zomerspelen in België. Zij waren dan ook de enige ingeschreven boot die mee deed in die bepaalde klasse.

Op de voorgrond zie je de blauw-witte fietsen die je door de hele stad ziet. Met behulp van een app kan je zo overal een fiets pakken en weer op een andere plaats achter laten. Zo te zien op de site zijn de fietsen nu groen-wit. (Mijn foto is niet recent genomen). Mocht je zin hebben, pak een fiets, dan zie je in korte tijd een stuk meer.

We wilden ook nog graag naar Bergenhus Festning. Helaas, dat mislukte. Het was niet mogelijk er in de buurt te komen want alles was afgezet voor het één of ander. In de vroege middeleeuwen was dit het koninklijk hof van Noorwegen, hier woonden de koningen. Tot 1299 was Bergen de hoofdstad van het land.

Ons bezoek aan de stad zit er helaas al weer op. Je kan niet overal even lang blijven als dat je zou willen wanneer je op roadtrip bent, er staat nog veel meer op onze planning! Maar dat er in Bergen nog meer is te zien èn te doen dat is een feit. Ook voor een weekendtrip zeker aan te raden. Er is een vliegveld vlakbij en met KLM vlieg je rechtstreeks dus ben je er zo.

Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen