Blue Puffin

Blue Puffin

,

Miyajima eiland

Miyajima

Wij (mijn twee kinderen van 23 en 18 jaar en ik), zijn op rondreis door Japan en trekken uiteraard een dag uit om naar Miyajima te gaan. Onze ‘Shinkansentrip’ is elders op mijn site te vinden. Miyajima betekent letterlijk ‘Schrijn Eiland’. Wanneer je nog nooit in Japan bent geweest begrijp ik dat deze naam je niet al te veel zal zeggen.

Tot deze foto.

Otorii

De Otorii vormt de toegangspoort tot de schrijn. Ik denk dat de meesten onder jullie deze afbeelding wel zullen herkennen.

Miyajima is een klein eiland van ongeveer 9 bij 4 kilometer in de Hiroshima Bay. Het hoort bij de stad Hatsukaichi, en is niet ver van Hiroshima.

Eigenlijk heet het eiland Itsukushima maar in de wandelgangen wordt het dus Miyajima genoemd, het Schrijn Eiland.

Vanuit Hiroshima is het prima te doen als dagtrip. Met de trein ben je er in iets meer dan een half uur. Dan nog ongeveer 10 minuten varen. Er vaart regelmatig een pont en die is zelfs ‘gratis’ wanneer je in het bezit bent van een Japan Rail Pass. Dat kwam mooi uit want die Pass hadden wij.

Bij aankomst worden we direct welkom geheten door tal van herten die daar rondlopen. Ook hier zijn de herten heilig. Op het eiland zijn er zo’n 500 van deze sikaherten te vinden. De meesten zitten in de bossen maar een aantal zijn tam en zoeken de mensen op. Deze herten zijn behoorlijk tam en aan mensen gewend, maar het blijven wilde dieren.

Sikahert

Het is dan ook verboden de herten te voeren. Op het eiland is genoeg voedsel voor ze te vinden.

Het eiland wordt gezien als één van de mooiste plekjes van Japan en wordt dan ook veel bezocht door toeristen. Behalve de iconische Otorii poort en de Itsukushima schrijn is er nog veel meer te zien. Zo is er ook de Boeddhistische Daisho-in tempel, de berg Misen en het prachtige strand. Mocht je dit ook allemaal willen zien dan is één dag misschien niet genoeg. Er zijn hotels op het eiland maar dit zijn er niet al te veel. De meeste mensen kiezen toch om het bij één dag te houden. Bedenk ook dat het er in de zomer onwijs heet is dus je raakt ook sneller vermoeid. Neemt niet weg dat wij nog een keer terug willen om de rest te bekijken.

Itsukushima Schrijn

Itsukushima betekent ‘Eiland opgedragen aan de goden’, en is dus de eigenlijke naam van het eiland. Het hele eiland wordt als god gezien en daarom is de Schrijn ook in het water gebouwd om de goden niet lastig te vallen.

Hier sta ik met mijn rug naar de Otorii gekeerd
Main Shrine

De Itsukushima Schrijn is een Shintoschrijn. Het Shintoïsme/Shinto is de oorspronkelijke religie van Japan. Inmiddels zijn het Shintoïsme en het Boeddhisme de twee grootste religies van het land. Vele Japanners hangen beide religies aan en zijn vaak ook Atheïst.

Op dit verhoogde podium voor de Main Shrine wordt de oude traditionele Japanse hofdans Bugaku gedanst. Elk jaar zijn er een aantal ceremonies.

Takabutai (verhoogd podium)

Het wordt langzaamaan eb, dat betekent dat we straks naar de Otorii kunnen lopen

De five-storied Pagoda. Je ziet deze al van ver. Super mooi om te zien. Je mag er niet in, helaas.

Maar we gaan eerst wat eten en drinken en een beetje door het dorp lopen. Het is kokend heet.

Het dorp

In het dorpje is genoeg te zien en te doen. Er zijn een aantal restaurants, winkels, straatverkopers en herten natuurlijk.

We beginnen met een bier proeverij, daar waren we wel aan toe in die hitte.
Heerlijke salade
Matcha toe

We vinden een leuk restaurant met mooi uitzicht op de baai en heerlijk eten. In Japan ziet het eten er altijd overal prachtig uit. Presentatie is echt belangrijk, en de smaak! Alleen al voor het eten zou ik in Japan willen wonen.

Na het eten lopen we wat door het dorp.

Het is hier prachtig…

Het is hier zooo mooi…

Inmiddels zoeken de meeste mensen nu de schaduw op, of zoeken wat verkoeling aan het water. De herten ook trouwens.

Er loopt een smal watertje, en onder de brug is het natuurlijk lekker ‘koel’. Maar geloof me, koel wordt het hier echt niet in de zomer. Wij zijn er midden juli.

Even bijkomen in de schaduw…
Lekker die airco wanneer de deur opengaat, ze stappen toch wel over me heen!

Torii Poort

De Otorii (Grote Torii Poort) is uit 1875, en het is zeker niet de eerste poort. In Japan zijn tyfoons een jaarlijks terugkerend natuurverschijnsel en ook die hebben hier huisgehouden. Maar deze staat er dus al een tijdje. Bijzonder is wel dat deze poort één van de weinige bouwwerken is die na de atoombom op Hiroshima is blijven staan.

Bij aankomst op het eiland was het vloed en zagen we de Torii ‘drijven’.

De ‘Floating Torii Gate’

De Otorii is 16,8 meter hoog. Meestal is een Torii de toegangspoort tot een Shinto-heiligdom. De Torii hier is dus de toegangspoort naar de Itsukushima Schrijn. Het is de overgang van de ‘normale wereld’ naar het heilige.

Eindelijk begint het eb te worden. De eerste mensen lopen met natte voeten naar de Otorii.

De Otorii bij eb

Het bouwwerk is indrukwekkend. Het is enorm groot, zeker wanneer je er onder door loopt.

Wanneer je onder de Torii staat, zie je de Itsukushima Schrijn zo liggen. Het is prachtig. De Main Shrine in het midden, links de Marõdo Shrine en rechts de Daikoku Shrine en de Tenjin Shrine. Uiteraard moet je binnen zijn om deze te bekijken.

Itsukushima Schrijn

Rond een uur of vijf, nemen we de boot terug. Wat een geweldige ervaring was dit zeg! We willen alle drie zeker nog een keer terug.

Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen