Blue Puffin

Blue Puffin

,

Geysir

Haukadalur vallei

Vanuit Reykjavik is het rijden van de Golden Circle een favoriete dagbesteding. Met totaal zo’n 300 km, is dit goed te doen in één dag. De route brengt je langs drie fantastische bezienswaardigheden die je echt gezien móet hebben wanneer je in IJsland bent: Þingvellir National Park, Geysir, en Gullfoss, de waterval. Onderweg is er ook nog veel meer te zien, je komt ogen tekort, geloof me. Deze route kan je prima zelf met de auto afleggen, maar er vertrekken ook allerlei tours vanuit de stad. Voordeel van zelf rijden is uiteraard dat je overal net zo lang kan blijven genieten als je wilt. En dat je gaat genieten dat kan ik je verzekeren, man wat is dit land mooi! Hier beperk ik me tot Geysir in de Haukadalur vallei. De andere bezienswaardigheden kan je elders op mijn website vinden.

Geysir

Op de voorgrond zie je de niet meer werkende Geysir, met daar achter de stomende Strokkur.

Geysir

We zijn in de Haukadalur vallei in de gemeente Bláskógabyggð. IJslands schrijven lukt me nog net, maar het uitspreken is toch wel weer heel iets anders. Dit dal is het meest bekend om het geothermaal gebied waar de geisers liggen. De bekendste zijn Geysir en Strokkur.

Geysir

Wij hebben het geluk dat wij zowel in de zomer als in de winter in IJsland zijn geweest, dus zal ik foto’s van beide jaargetijden plaatsen. Houd er rekening mee dat wanneer je in de zomer gaat het nagenoeg niet donker wordt dus dat je alle tijd hebt om op je dooie gemakje alles te bekijken. In de winter is het heel wat anders. Het wordt bijna niet licht dus je moet goed plannen wanneer je ergens wilt zijn om het met daglicht te kunnen bekijken.

Het gebied valt niet te missen. Het Geysir Center duikt voor je op en daarnaast is dan ook direct de parkeergelegenheid. Dit Center is één van de grootste souvenirwinkels van IJsland, je kan er echt van alles kopen, van mooie wollen truien tot prullaria, verzin het en zij verkopen het. Er is ook een hotel en een restaurant waar je heerlijk kunt eten. Maar goed. We komen natuurlijk voor de geisers.

We weten allemaal wel dat ons woord ´geiser´van Geysir in IJsland afkomstig is. Ze zorgen allebei voor warm water alleen op een iets andere manier.

Een geiser zoals Geysir is een door de aarde verwarmde heetwaterbron waaruit een mengsel van heet water en stoom de lucht in wordt gespoten. Het is een zeldzaam vulkanisch verschijnsel.

Geysir werkt op het moment niet. Dat doet hij, zij? al heel lang niet meer. Of het tijdelijk is? wie zal het zeggen. Ooit waren de uitbarstingen ongeveer elke 3 uur en haalde een hoogte van wel 70 meter!

Geysir

Op de foto hierboven zie je Geysir. Er zit gewoon een enorm diep gat in de grond met heel erg warm water. Best wel een beetje ‘spooky’ vind ik het. Op de achtergrond zie je Strokkur die tot uitbarsting komt.

Geysir
Geysir in de winter

Litli Geysir

Er is ook nog een kleine Geysir.

Litli – Geysir

Litli Geysir is zoals je kan zien echt een klein ‘geisertje’. Op het gehele terrein zijn er zo meerdere kleinere geisers te zien met borrelend kokend water. Meer dan een beetje pruttelen doen ze vooralsnog niet.

Litli Geysir in de winter

Strokkur

Strokkur is op dit moment de enige actieve geiser. Hij/zij komt zo om de 6 à 12 minuten tot uitbarsting. Het is fantastisch om dit van dichtbij mee te maken. Het water bereikt een hoogte van zo’n 15 tot 20 meter. Let op dat je aan de goede kant staat wanneer het waait! Zorg trouwens ook dat je goede schoenen aan hebt wanneer je in dit gebied wilt rondlopen. Alles is nat, warm en soms ontkom je er niet aan om door een echt grote plas te moeten lopen. Berg/wandel schoenen zijn hier zeker handig.

Strokkur, wachtend op wat gaat komen…
Strokkur, komt er nog wat?
Strokkur, uitbarsting

Iedereen staat te wachten op wat er gaat komen. Het lijkt wel alsof we op één of andere show staan te wachten. Best bizar, want we staan op natuurgeweld! te wachten. En wanneer je je bedenkt dat dit geweld, de kracht en hitte precies onder je in de grond zit is het best wel een raar idee. Gelukkig denk je daar geen moment aan wanneer je er staat. Ook hier slaat de natuur je weer omver, zo ongelooflijk mooi en bijzonder is het. Kijk zelf maar.

Strokkur
Strokkur

Ik kan hier werkelijk uren over doorgaan zo mooi vind ik het, en terwijl ik dit schrijf denk ik alleen maar hoe kom ik daar weer zo snel mogelijk. IJsland is werkelijk het mooiste en meest bijzondere land waar ik tot nu toe ben geweest. Af en toe staat er een vulkaan op uitbarsten maar dat is helemaal niet eng of zo. Tijdens één van onze verblijven stond er een vulkaan op het punt van uitbarsten. Toen ik onze gastheer vroeg of zij (de IJslanders) dat niet eng vonden om altijd met die dreiging te moeten leven, barstte hij in lachen uit. ‘Ha ha ha, dat moet jij zeggen! je woont in Nederland!’, ‘jullie wonen onder de zeespiegel! dat is pas eng!’ Tja, en zo is het maar net. Laat ik nog maar wat foto’s plaatsen.

Strokkur, begin van een uitbarsting
Strokkur

Persoonlijk vind ik de foto’s van de winter mooier. Het spektakel is echter het zelfde, in welk seizoen dan ook.

Strokkur, het begin van een uitbarsting

De foto hierboven daar kan ik werkelijk uren naar kijken. Ik bedenk me dan wat er in de grond allemaal moet gebeuren voordat dit ontstaat. Wanneer na een uitbarsting al het water weer is terug gelopen in het gat dan begint alles weer op nieuw. Heel voorzichtig ontstaat er een rimpeling in het oppervlakte water, dan wat bubbeltjes die langzaam één grote blauwe (door de aanwezige silicaten) bel vormen, en dan spuit het water met enorme kracht uit de grond met heel veel geborrel en lawaai!

Strokkur
Strokkur

Verder heb ik hier niets meer aan toe te voegen, behalve: Ga naar IJsland wanneer je de kans hebt!!! IJsland is ZOOOOOOO MOOI en hartstikke dichtbij! Iets meer dan drie uur vliegen en je bent er al!

En omdat ik er geen genoeg van kan krijgen, nog een keer deze foto, ter afsluiting:

Strokkur
Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen