Blue Puffin

Blue Puffin

,

De leukste bezienswaardigheden in en om Oslo

Ondanks dat Oslo de hoofdstad en grootste stad van Noorwegen is, is het een overzienbare niet al te grote stad met een kleine 700.000 inwoners. Perfect voor een weekendje weg!

Operahuset

Als je aan Oslo denkt denk je direct aan het Operahuis. Dé blikvanger van Oslo, voltooid in 2008 en ontworpen door Snøhetta architecten. Sinds de opening thuishaven van het Noors Nationaal Opera en Ballet. Het gebouw is prachtig en indrukwekkende tegelijkertijd. Het lijkt een soort van ijsberg, rustig drijvend in de Oslofjord. Binnen is het prachtig maar het allerleukst is dat je het dak op kan lopen. Eenmaal boven heb je een goed uitzicht over de stad. Ook ’s avonds is het de moeite waard het dak op te gaan, dat levert naast het mooie uitzicht ook leuke foto’s op.

Operahuset, uitzicht vanuit ons hotel

Akershus festning

Wanneer je van het Operahuis naar de wijk Aker Brygge loopt kom je langs en door de tuinen van de Akershus Festning. Het kasteel van eind 13e eeuw ligt boven op een heuvel met goed uitzicht over de Oslofjord. Het is militair gebied maar dagelijks open voor publiek. Tot zelfs na WOII zijn er mensen geëxecuteerd in dit kasteel. Verschillende leden van het Noorse koninklijk huis zijn begraven in het koninklijke mausoleum in het kasteel. Het kasteel is te bezoeken en er is ook een verzetsmuseum wat bezocht kan worden.

De kanonnen bij de Akershus festning

Aker brygge

Verder lopend kom je in de bekende wijk Aker Brygge, gelegen in de haven van de stad. Hier zijn vele restaurants te vinden. Bij mooi weer zijn de terrassen overvol. Met een hapje en drankje heb je dan een prachtig uitzicht over de haven en het Oslofjord. Ik heb me laten vertellen dat de restaurants meer dan 2500 stoelen buiten hebben staan, dus een plekje is er altijd te vinden. Wij waren er in oktober, het was koud, geen terrasjes en de meeste jachten waren al uit het water. De wijk bestaat nog niet zo lang. Tot 1982 was hier de grootste Noorse scheepswerf te vinden. Nu is het een bruisend deel van de stad met haar vele winkels, restaurants, kantoren, appartementen en jachthaven.

Aker Brygge

Nasjonalgalleriet

Een bezoek aan het Nationaal kunstmuseum mag uiteraard niet ontbreken. Uiteraard voor de werken van Edvard Munch, vooral natuurlijk ‘De Schreeuw’ uit 1893. De oorspronkelijke versie van dit schilderij is hier te bewonderen en ja, ook ik had het wat groter voorgesteld dan het in werkelijkheid is, net als de Mona Lisa in het Lourvre in Parijs. Naast vele andere prachtige schilderijen zijn er ook werken van Picasso, Van Gogh, Monet en Matisse te bewonderen.

De Schreeuw van Edvard Munch

Slottet, koninklijk paleis

Slottet, het Koninklijk Paleis van Noorwegen

Wanneer je vanuit het treinstation de grote Karl Johans gate inloopt, loop je uiteindelijk tegen het paleis aan. Het is de officiële woonplaats van de huidige koning van Noorwegen, Harald V.Het is een groot paleis gelegen in een prachtig park. Het is mogelijk het paleis te bezoeken. Elke dag om 13:30uur is er de wisseling van de wacht. Voor de liefhebber een absolute must. Er staan geen dranghekken, het is er eigenlijk altijd rustig, dus je kan het spektakel van heel dichtbij aanschouwen.

Akerselva

Een absolute aanrader!

Deze rivier stroomt door Oslo en komt uit in de Oslofjord in de wijk Bjørvika, een inham in de Oslofjord. Dit is vlak naast het treinstation dus makkelijk te bereiken. De rivier zelf is maar 8,2 km lang met een hoogteverschil van 149 meter. Langs de rivier is veel te zien, ook zijn er vele parken en fiets- en wandelpaden. Je kan er op sommige plaatsen een kano huren en op sommige plaatsen ook zwemmen. Uitrusten kan in één van de vele cafés die je tegen zal komen. Ook voor mountainbikers is er genoeg spannends te vinden en als je meer van rust houdt dan kan je op een rustig plekje je vishengel eens uitgooien.

Kleine waterval in de Akerselva

Frognerparken en vigeland park

Het grootste park van Oslo is het Frognerpark. Het park omvat Vigelandsparken, één van de meest bezochte attracties van Oslo. Gustav Vigeland (1869-1943) maakte de ruim 200 stenen en bronzen beelden in de periode van 1907-1942. Veel van zijn beelden staan voor de kringloop van het leven. Zo is er een brug met 58 bronzen beelden en een 17 meter hoge zuil met stenen figuren. Vigeland is ook degene die de architectuur van het park heeft bedacht. Ook heeft Frognerpark een enorme collectie rozen, met zo’n 150 verschillende soorten de grootste van Noorwegen. Wij waren er in oktober dus helaas geen roos te bekennen. Het was ook enorm koud. Dus mocht je niet zo van kou houden raad ik je aan in de zomer het park te bezoeken. In de zomer zijn er ook allerlei dingen te doen en te beleven in het park.

Een van de vele beelden in het Vigeland Park

Holmenkollen

Tot slot hebben we nog een uitstapje gemaakt naar Holmenkollen, skischans en ski museum. Wij zijn met de metro gegaan. Lijn 1 brengt je er in een klein uur naar toe. Hartstikke leuk want het uitzicht tijdens de rit is fantastisch! Het museum is erg leuk om te zien, maar het echte spektakel begint pas wanneer we de skischans opgaan. Je kan lopend naar boven maar tegen betaling ook met de lift, gelukkig! De toren is 60 meter hoog en ligt op een hooggelegen gebied. Het uitzicht is dan ook fenomenaal. Met mooi weer kan je super ver kijken over de bossen en de eilandjes in de Oslofjord. Wij waren er in oktober dus het weer werkte helaas niet erg mee, maar het blijft toch een dikke aanrader hier een bezoekje te brengen. Het idee dat er mensen op ski’s daar boven staan en dan naar beneden durven te gaan is voor mij onvoorstelbaar. Ik heb geen hoogtevrees maar dit gaat mij toch echt iets te ver.

Uitzicht van boven aan de schans

Nog meer foto’s

Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen