Blue Puffin

Blue Puffin

,

Hverir

Hverir

Hverir

Hverir is wel één van de meest onwerkelijke plaatsen waar ik ben geweest. Je zou je er zo op een andere planeet wanen. Het ligt ten oosten van het meer Mývatn en is super makkelijk te vinden en te bereiken; het ligt namelijk aan de Nationale weg 1, de ringweg. Het gebied ligt aan de voet van de Námafjall. Voordat je het ziet kan je het al ruiken. Het ruikt namelijk naar rotte eieren. En dan niet de lucht van één rot ei maar van een hele legbatterij! Maar, geloof me, het is het meer dan waard om in die stank rond te lopen, bovendien wen je er na verloop van tijd ook wel een beetje aan.

Hverir is een geothermisch gebied, er zitten dus warmtebronnen binnenin de aarde. De vertaling van hverir is ´hete bronnen´. Op sommige plaatsen wordt het dan ook letterlijk warm onder je voeten.

Een leuk weetje is wel dat IJsland in de wereld op nummer 1 staat wanneer het gaat om toepassing van herbruikbare energie. Ca. 90% van de huizen in IJsland wordt warm gehouden door gebruik van geothermische energie. De aardwarmte zit in IJsland op geringe diepte zodat winning hiervan economisch lonend is.

Hverir
Hverir

IJsland is een land dat beweegt, borrelt, fluit, sist, rommelt, herrie maakt, stinkt, water spuit, rookt, en het is prachtig. Ik kan dit niet vaak genoeg herhalen.

Hverir ligt dus aan de voet van de Námafjall (‘de mijnberg’). Deze berg van 432 meter hoog kan je ook beklimmen en dan heb je een waanzinnig uitzicht over de hele omgeving. Vroeger werd hier de zwavel gewonnen en verscheept naar Denemarken voor het maken van buskruit.

Overal zie je stoompluimen uitkomen. Er zijn talloze solfataren; de kokende modderpotten met hun zwavelhoudende damp. Je kan er ondanks de hitte dichtbij komen zolang je maar goed blijft opletten waar je je voeten neerzet.

Solfataren, Hverir

Deze stenen bergen zie je er ook. Het zijn oude boorgaten die zijn bedekt met stenen. Er komt waanzinnig hete stoom uit, opletten aan welke kant je gaat staan dus! Ze maken het geluid van een fluitketel. Als je het goed bekijkt is het natuurlijk ook een soort fluitketel, het principe is het zelfde.

Hverir
Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen