Blue Puffin

Blue Puffin

,

Lærdalstunnelen

Lærdalstunnel

Op onze roadtrip door Noorwegen was de Lærdalstunnelen uiteraard één van de ‘stop’ plaatsen. Kijk mee wat we daar allemaal hebben gezien.

Ga ik het hier nu echt over een tunnel hebben? JA! Eentje van 24,5 kilometer!!! Niet zomaar een tunnel maar de langste autotunnel ter wereld! De bouw van de Lærdalstunnel is begonnen in 1995 en in november 2000 is de tunnel in gebruik genomen.

Het is de langste autotunnel ter wereld, namelijk 24,5 kilometer!!! Ja je leest het goed. In Noorwegen zijn best wel veel tunnels, minstens 900 heb ik me laten vertellen. We hebben er tijdens onze rondreis heel wat gezien vanbinnen. De langere tunnels hebben verlichting, maar tunnels korter dan 500 meter meestal niet. Daar moet je echt wel rekening mee houden wanneer je er in rijdt, de overgang van fel licht (in de zomer dan toch) naar zo’n donker ‘hol’ is best heftig.

Kijk ook uit voor de schapen die soms liggen te slagen voor de in- of uitgang. De tunnel in onderdeel van de E16 van Bergen naar Oslo en ligt tussen Lærdal en Aurland. Vroeger liep de weg over de berg (Aurlandsfjell). Deze was voor vrachtwagens ongeschikt en bovendien in de winter door sneeuwval vaak onbegaanbaar en gevaarlijk.

Een tunnel is uiteraard een stuk sneller. Is het wel veilig om door die tunnel te rijden? Over veiligheid valt natuurlijk te twisten maar de Noren hebben inmiddels heel veel ervaring met tunnels. Uiteraard is er een controlecentrum in Lærdal waar de verschillende beveiligingssystemen voortdurend in de gaten worden gehouden.

In de tunnel zijn om de 250 meter noodtelefoons te vinden en om de 125 meter brandblussers. Maar er is bijvoorbeeld geen veiligheidsbuis langs de tunnel. Er zijn wel om de 500 meter vluchthavens en een aantal plaatsen waar vrachtwagens en/of bussen kunnen keren. Halverwege is zelfs een rotonde! Er zijn om de 6 kilometer blauw uitgelichte grotten waar je eventueel kan stoppen. Dat is speciaal gedaan zodat de bestuurder niet indut. Het blauwe licht is behoorlijk fel! Heel mooi, dat wel!

Lærdalstunnel.
Daar komt weer een blauwe grot.

Toen wij er waren werd er geen tol geheven. Inmiddels wordt de tunnel aangepast aan de huidige veiligheidsvoorwaarden die gelden. De werkzaamheden zijn voornamelijk in de nacht. Geen idee of er straks wel voor betaald zal moeten worden. Dat de ‘verbouwing’  heel erg veel geld gaat kosten is zeker, ongeveer 2x zoveel als de hele aanleg ooit heeft gekost heb ik gehoord.

Ik moest me er toch wel even toe zetten om erdoor te rijden. Ik heb geen last van claustrofobie, maar toch! Maar, uiteindelijk viel het reuze mee, het is zo bijzonder! Alleen bij het binnenrijden kreeg ik even de kriebels, maar die waren direct over! Wanneer je eenmaal aan het rijden bent valt het reuze mee. Elke kilometer wordt er ook aangegeven hoeveel je er al hebt gereden en hoeveel er nog komen. Kortom! Een absolute aanrader om te doen wanneer je in de buurt bent.

Lærdalstunnel. Te leuk en mooi om niet door te rijden!

Oké oké, wij zijn er speciaal naar toe gereden. Want de kinderen : ‘mam!!! dit moeten we echt doen!!!’, wellicht ken je dat wel, hahaha. En zo geschiedde.

Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen