Blue Puffin

Blue Puffin

,

Mémorial bataille de Waterloo 1815

Ten zuiden van Brussel ligt het overbekende Waterloo, wie kent het niet uit de geschiedenisboeken, of misschien van het ABBA liedje? Ten zuid-oosten van Waterloo vind je de Herdenkingsplaats van de Slag bij Waterloo 1815, www.waterloo1815.be. Er is een museum, de Leeuw van Waterloo en het Slagveld van de slag van Waterloo te vinden.

De Leeuw van Waterloo

Leeuw van Waterloo

De Leeuw is het symbool van de enorme Slag bij Waterloo. Vanaf 40 meter hoog brult hij nog steeds naar Frankrijk. Wanneer je de 226 treden hebt beklommen heb je een fantastisch uitzicht op het ‘slagveld’. Ook wanneer je niet echt geïnteresseerd bent in geschiedenis is het een leuke plek om te bezoeken. Aangezien ik het niet kan laten, nu toch een beetje geschiedenis.

Napoleon, wie was dat ook alweer

Napoleon Bonaparte was een Franse generaal. In 1799 neemt hij de macht in Frankrijk over om vervolgens vele andere landen te veroveren.

Als keizer regeert hij vanaf 1806 over bijna heel Europa.

In 1814 wordt hij verslagen door de legers van andere landen en wordt hij verbannen naar het eiland Elba in de Middellandse Zee.

Hij ontsnapt van Elba en trekt naar Parijs waar hij de macht weer overneemt. Bij volk en leger is Napoleon nog steeds populair.

De andere landen maken zich klaar om Napoleon aan te vallen.

Op 18 juni 1815 komt dit tot de grote veldslag bij Waterloo (dat nu in België ligt), en Napoleons leger wordt verslagen door Britse, Nederlandse en Pruisische soldaten.

Aanvankelijk weet Napoleon te ontkomen maar moet zich dan toch overgeven. Voor de 2e keer moet hij afstand doen van de troon en wordt hij weer verbannen. Dit keer naar het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan, waar hij na zes jaar ballingschap sterft, op 5 mei 1821.

Hij is 51 jaar oud geworden.

19 jaar later, op 15 december 1840 wordt hij begraven in de Dôme des Invalides in Parijs. Dit enorme gebouw met het praalgraf in het midden is zeer zeker een bezoek waard!!! Zie daarvoor mijn verhalen over Parijs.

Oké, genoeg geschiedenis.

Memorial

Terug naar het Memoriaal. Er zijn 4 bezienswaardigheden.

  • Er is een museum met uniformen, interactieve kaarten, historische voorwerpen en een 3D-film;
  • Er is een panorama. Werkelijk fantastisch! Een enorm doek van het panorama, 110 meter lang en een hoogte van 12 meter.
  • De berg met daarop de leeuw uiteraard, met uitzicht op het slagveld. Wij hadden speciale brillen meegekregen. Wanneer je die opzette kon je de veldslag ‘echt’ zien! Super gaaf!
  • La Ferme d’Hougoumont. Een pendeldienst met paard en wagen brengt je naar de Hoeve van Hougoumont. Vaak de laatste getuige van de Slag van Waterloo genoemd. Het lukte Napoleon niet, ondanks meerdere aanvallen, de hoeve te veroveren.
Slag bij Waterloo

Het Memoriaal is echt leuk om een keer te bezoeken. Super leuk en interessant wanneer je in de geschiedenis bent geïnteresseerd, maar zeker ook leuk om gewoon rond te kijken! Laat je verrassen!!!

Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen