Blue Puffin

Blue Puffin

,

Þingvellir

Þingvellir is één van de drie belangrijkste nationale parken van IJsland, en onderdeel van de Golden Circle. Vanuit Reykjavik is het rijden van de Golden Circle een favoriete dagbesteding. Met totaal zo’n 300 km, is dit goed te doen in één dag. De route brengt je langs drie fantastische bezienswaardigheden die je echt gezien móet hebben wanneer je in IJsland bent: Þingvellir National Park, Geysir, en Gullfoss, de waterval. Onderweg is er ook nog veel meer te zien, je komt ogen tekort, geloof me. Deze route kan je prima zelf met de auto afleggen, maar er vertrekken ook allerlei tours vanuit de stad. Voordeel van zelf rijden is uiteraard dat je overal net zo lang kan blijven genieten als je wilt. En dat je gaat genieten dat kan ik je verzekeren, man wat is dit land mooi! Hier beperk ik me tot Þingvellir National Park . De andere bezienswaardigheden kan je elders op mijn website vinden.

Geologische betekenis

IJsland is een van de weinige plaatsen op aarde waar de scheiding tussen de tektonische platen boven water ligt. De Mid-Atlantische Rug is de langste bergketen ter wereld en ligt grotendeels onder water. De Mid-Atlantische Rug scheidt de Europese en Noord-Amerikaanse platen hier van elkaar. Deze platen raken elk jaar ongeveer 2,5 centimeter van elkaar verwijderd.

Þingvellir
Þingvellir

Het gebied is een verzakking van ongeveer 6km breed en 40km lang en vormt dus de geologische grens tussen het Europees en Noord-Amerikaans continent.

Þingvellir is ook bekend geworden door de serie Game of Thrones. Verschillende scenes zijn opgenomen in de Almannagjá kloof. Het aangrenzende meer Þingvallavatn werd ook als filmlocatie gebruikt. Dit meer is overigens het grootste natuurlijke meer van IJsland (ongeveer 84km2).

Þingvellir
Þingvallavatn

Het uitzicht is prachtig, ook met minder mooi weer!

Þingvellir

Historische betekenis

In 930 komt de Alþingi (het IJslandse Parlement) voor het eerst samen hier in Þingvellir. Het wordt hiermee gezien als het oudste parlement in de wereldgeschiedenis! Zij bleven jaarlijks bijeenkomen tot 1799! In 1844 werd het hersteld en verhuisde naar Reykjavik, dat inmiddels de hoofdstad van IJsland was geworden.

In het jaar 1000 wordt er, na de acceptatie van het Christendom in IJsland, een kerkje gebouwd. Een lief klein wit kerkje, Þingvallakirkja, staat er nu in de plaats (gebouwd in 1859).

Þingvallakirkja

Het interieur van de kerk is niet echt mooi, maar wel interessant om te zien.

Binnen in Þingvallakirkja

Naast het kerkje staat een rijtje witte huizen, Þingvallabær. Deze waren vroeger de pastorie van de kerk. Nu wonen er parkopzichters. Er is ook een huisje voor de premier van het land.

Þingvallabær
Þingvallakirkja en Þingvallabær

Silfra Kloof

De Silfra Kloof is ontstaan door het verschuiven van de tektonische platen. Zoals gezegd, 2,5 centimeter elk jaar. Hierdoor ontstaat er natuurlijk steeds meer spanning in de aardbodem. Zo eens in de tien jaar vindt hierdoor een aardschok plaats. Door deze aardschokken ontstaan er spleten/kloven in de bodem. De Silfra Kloof is er één van en ligt aan de rand van het meer. Het is een van de grootste en diepste van deze kloven. In de kloof stroomt het smeltwater van een gletsjer.

Kristalhelder water

Het water in de kloof is koud en kristalhelder. Er wordt wel gezegd dat het het helderste water ter wereld bevat.

Deze kloof is waar vele duikliefhebbers voor naar IJsland komen. Ik ben absoluut geen duiker, ik vind snorkelen al eng, dus mij niet gezien. Wanneer je de onderwater foto’s op internet bekijkt snap je wel direct waarom dit zoveel duikers trekt.

Hier duiken schijnt echt voor de geoefende duiker te zijn. Er zijn allerlei duik of snorkel tours te boeken.

Pas op! overstekende duikers
Duiken in Silfra-kloof
Duiken in Silfra-kloof
…daar gaan ze

Wereldwijd is dit een super populaire plek om te duiken of snorkelen. Het is de enige plek op aarde waar je tussen de twee continentale platen kan duiken. Bovendien is het water zo helder dat je wel tot 100 meter ver kan kijken!

Öxará rivier

De Öxará rivier vindt zijn oorsprong vlakbij de vulkaan Botnssúlur, en is maar 17 km lang. Langs de 22 meter hoge waterval Öxarárfoss valt de rivier via de Almannagjá kloof Þingvellir in en komt een stukje verder uit in het Þingvallavatn.

Öxará rivier
Öxarárfoss

Þingvellir is behalve een waanzinnig mooi gebied om te bezoeken, nu een belangrijke plaats voor de IJslanders, die wordt gebruikt voor het vieren van speciale gebeurtenissen.

Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen