Blue Puffin

Blue Puffin

, ,

Warschau in 4 dagen

Warschau of Warszawa, in het Pools vind ik het veel leuker klinken. De hoofdstad van Polen en met het vliegtuig ben je er zo, wanneer de treinen meewerken dan toch. Deze weekendtrip maakten we alweer een tijdje geleden. Ga je mee?

PKiN, Warschau of Palace of Culture and Science

Dag 1, reis en aankomst

Vrijdag, 5 januari 2018

Vandaag de eerste reis van dit jaar. Naar Polen! Samen met mijn dochter. Wij zijn nog nooit in Polen geweest dus we zijn erg benieuwd, we hebben er zin in.

Ook vliegen we, voor mij voor het eerst, vanaf Eindhoven, met Wizzair, ook nieuw voor mij.

Rugzakken ingepakt, daar gaan we.

Het vliegtuig zou om 12:45 vertrekken, dus vroeg opgestaan en op naar station Rotterdam. Wij vinden het altijd leuk om voor vertrek wat rond te kijken op het vliegveld. En ja, ondanks het feit dat we al heel wat vliegvelden hebben gezien tijdens onze vele reizen, we vinden dat nog steeds leuk om te doen.

Afijn, zo zaten wij ruim op tijd in de trein naar Eindhoven, dachten we.

Helaas bleek dit niet helemaal waar. Onze trein had ruim een uur! vertraging (we moesten achter een defecte trein aan sukkelen) en het leek alsof we nooit op tijd zouden aankomen.

Het ging gelukkig allemaal net goed. Het vervoer per bus op station Eindhoven van en naar het vliegveld is supergoed geregeld en daar hoef je dan ook niet of nauwelijks te wachten.

Aangekomen op het vliegveld, de tijd begon nu toch echt te dringen, racen we naar de bagagecheck. Uiteraard pakken we de verkeerde, lees, langst durende, rij. Het duurde een eeuwigheid, man o man, wat kunnen sommige mensen teuten……maar hoera! ik ben er door heen……en dan…..dochter kwijt. Natuurlijk ben ik niet in paniek, ze is tenslotte oud en wijs genoeg, maar het zou toch leuk zijn om samen in het vliegtuig te geraken.

Blijkt dat de check toch nog even al haar fotoapparatuur uit de tas wil zien, elk onderdeel nog even op het dooie gemakje door de scanner halen en intussen ook nog wat uitleg vragen over de diverse apparatuur, gewoon belangstellend. Heel vriendelijk, MAAR MEVROUW! Ze zijn al bijna klaar met boarden!!! We willen nu echt naar ons vliegtuig!!!

Uiteindelijk zitten we nahijgend en volledig uitgeput in het vliegtuig.

Pfffff…..Polen, here we come!

Palac Kultury I Nauki

Na een rustige vlucht van een kleine 2 uur zijn we op Warsaw Chopin Airport. Daar nemen we wat Poolse Zloty op want we hadden begrepen dat je het beste contant kan betalen in Polen.

Van het vliegveld met de bus naar de stad duurde ongeveer 30 minuten en ongeveer 3 euro per persoon.

En dan zijn we er!

We hebben een supergrote kamer met enorm veel ruimte! Das fijn. Onze bagage laten we achter en we gaan de stad in met alleen de fotoapparatuur.

Op naar ons eerste Poolse biertje! Daar zijn we inmiddels wel aan toe.

We eten ergens in een random restaurantje. Het eten was heerlijk! We waren met ons tweeën 25 euro kwijt, inclusief drank.

Proost!

De stad ziet er super gezellig uit met alle Kerstversiering die er nog is en de kraampjes met hun verkopers.

Leuke ballonnen te koop

Nadat we nog wat door de stad hebben gelopen zoeken we ons hotel weer op en duiken ons bed in.

Enkele tips

Wij boeken onze hotels meestal bij booking.com. Je krijgt daar altijd een goede indruk van hoe het er uit zal zien, of er ontbijt is en wat de kosten zijn. Vaak kan je ook ter plaatse betalen, of op het laatste moment nog annuleren zonder kosten. Wel zo makkelijk. Neem wel altijd een printje mee van je boekingsbevestiging, je weet maar nooit.

Wij zaten in het Mercure Warszawa Grand. Neem maar eens een kijkje op booking.com.

  • We kiezen bijna altijd voor een hotel in het centrum, zeker voor een weekendtrip. In het centrum zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand.
  • Ook boeken we bijna altijd het ontbijt mee met de kamer. Zodoende kan je met een goedgevulde maag, lekker vroeg, wanneer je dat wilt, direct op pad zonder eerst tijd te verdoen met het zoeken naar een leuke locatie om wat te ontbijten. Helaas zijn er hotels die echt belachelijke prijzen vragen voor het ontbijt. Kijk goed naar de foto’s die je ziet staan op de site van het hotel, meestal kan je wel zien of het wat is of niet. Grotere hotels of hotels van bekende ketens hebben over het algemeen altijd wel een goed en uitgebreid ontbijt.
  • Wanneer je in een duur land bent is het vaak ook handig om wat mee te nemen voor onderweg. Een stuk fruit, koffie to go, veel van de grotere hotels zijn daarop ingesteld.

Dag 2

Zaterdag, 6 januari 2018

Na een lange nacht in een zalig bed, dus goed uitgerust èn na een waanzinnig lekker ontbijtbuffet, pakken we onze rugzakken voor de dag en gaan op pad.

De lucht is blauw, en het is ijzig koud, maar daar zijn we op gekleed.

Palace of Culture and Science (PKiN)

Op naar het Palace of Culture and Science, want daar willen we natuurlijk in en op. Het is vlak bij ons hotel dus al snel staan we er bovenop.

Uitzicht PKiN
Boven op PKiN

Op de 30e verdieping is het uitkijkpunt, geen spectaculair uitzicht, maar altijd leuk om zo een stad van boven te bekijken en je zo te oriënteren.

Het gebouw is gebouwd in de periode 1952-1955. Het was een cadeau van de Sovjet Unie aan de Poolse bevolking.

Er is van alles in te vinden, expositieruimten, bioscoop, theater (de Stones hebben hier zelfs ooit opgetreden!), musea, maar voornamelijk wordt het gebruikt als kantoorruimte.

De toegang was 20 Zloty (zo’n 4 euro). Haha, dat zijn nog eens andere bedragen wanneer je ze vergelijkt met torens in bijvoorbeeld New York.

PKiN met Złota 44
Złota 44

Złota 44

Vanaf het PKiN heb je een mooi uitzicht op Złota 44.

Een zeer luxe woontoren, genoemd naar het adres: Złota, wat ‘gouden’ betekent.

Het is ontworpen door Daniel Libeskind. Naast vele andere fantastische bouwwerken is hij ook de architect van het One World Trade Center in New York.

De toren is 192 meter hoog en telt 54 verdiepingen. Het was indertijd (2017) de hoogste woontoren in de EU.

De bouw van de toren heeft nogal wat tijd gekost, namelijk 10 jaar. Begonnen in 2007. Heel wat narigheid later, faillissementen, ontwikkelaar die de boel verkoopt, bouw stil gelegd, werd het gebouw dan tocht eindelijk opgeleverd in 2017.

Inmiddels is het middag geworden en we pakken de metro een stukje naar het noorden. Jawel! Warschau bezit sinds 1995 een metro als enige in Polen. Het stelsel kent 2 lijnen! Heel simpel, eentje van noord naar zuid en de ander van oost naar west. Hoe simpel kan het zijn?

Krasiński park en paleis

We komen bij het Krasiński park met daarin het Krasińskipaleis, het mooiste barokpaleis van de stad.

Krasiński Paleis

Het Krasińskipaleis werd gebouwd tussen 1677 en 1695 voor de Woiwode van Płock (bestuurder/legeraanvoerder), Jan Dobrogost Krasiński. Nu doet het gebouw dienst als onderdeel van de Nationale Bibliotheek. Het park is mooi, maar nu in de winter bloeit er niet erg veel en ziet het er allemaal wat dor en verlaten uit.

Warsaw Uprising Monument

Al verder lopend komen we bij het Warsaw Uprising Monument.

Warsaw Uprising Monument

Een indrukwekkend monument. Het herdenkt de Opstand van Warschau van 1944. Op 1 augustus 1944 kwam het Poolse verzetsleger in opstand met als doel het bevrijden van Warschau van de Duitsers. Bij deze ongelijke strijd tegen de nazi’s gaven velen hun leven voor het vaderland tijdens de 63 dagen dat deze opstand duurde. Aan beide zijden vielen heel veel slachtoffers en de stad werd voor het grootste gedeelte verwoest.

Het monument bestaat uit 2 gedeelten. Bij het grootste zie je de opstandelingen wegrennen vanonder een drager van een brug. Bij het andere zie de opstandelingen uit het riool kruipen.

Tijdens de opstand gebruikte men het riool om van het ene gedeelte van de stad naar het andere te kunnen vluchten.

Warsaw Uprising Monument
Warsaw Uprising Monument

Het is een zeer mooi en indrukwekkend monument en trekt dan ook veel bezoekers.

We komen bij de oude stad (de Stare Miasto)

De Oude Stad (Stare Miasto)

De Stare Miasto werd in de 13e eeuw gesticht als prinselijk hoofdkwartier. Het is het oudste gedeelte van de stad en er is veel te zien. Het is wel het meest toeristische gedeelte van de stad, en dat is niet voor niets. Het is prachtig!

Wanneer je je bedenkt dat de gehele stad is gereconstrueerd na WOII, is het nog uitzonderlijker. Tijdens WOII is Warschau volledig verwoest. Er werd een nieuw gedeelte gebouwd met brede straten en moderne gebouwen.

Maar de oude stad met het Koninklijk Paleis wist men te reconstrueren met behulp van foto’s en tekeningen.

De oude stad herrees in al haar oude glorie, dusdanig exact dat dit hele gedeelte nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst.

Slenterend door de oude straatjes met de mooie middeleeuwse gebouwen, waan je je echt een paar eeuwen terug in de tijd.

Uiteraard is ook het Koninklijk Kasteel (Zamek Królewski) met de prachtige enorme tuin echt een bezoekje waard. De enorme tuin die uit 2 gedeelten bestaat; de ‘bovenste tuin’ die tegen het kasteel ligt en de ‘onderste tuin’ gelegen aan de voet van de heuvel waar het kasteel op staat, is prachtig.

In het midden van de Oude Stad is een prachtig plein (Rynek Starego Miasta) met de meest mooie herenhuizen er aan gelegen. Ook vele restaurants ontbreken er niet.

Het Koninklijk Kasteel (Zamek Królewski)

Een nieuw Koninklijk Kasteel staat sinds 1984 op de oorspronkelijke plaats, het Slotplein (Plac Zamkowy), van het verwoestte kasteel. Het was het paleis van de koningen van Polen. In de 13e eeuw werd het eerste kasteel gebouwd en onderging sindsdien meerdere verbouwingen.

Koninklijk Paleis in de steigers

Tijdens WOII werd het gehele paleis verwoest door de Duitse bombardementen in september 1939.

Na de Opstand van Warschau in 1944 werden de ruïnes opgeblazen.

Uiteindelijk werd er tussen 1971 en 1984 een nieuw paleis herbouwd, dat werd opengesteld voor publiek.

Er zijn o.a. 2 werken van Rembrandt te bewonderen. Wij konden helaas niet naar binnen want het gebouw werd gerenoveerd. Dus zijn we in plaats daarvan maar ergens een overheerlijk gebakje gaan eten. Het eten en de patisserie in Polen zijn echt heerlijk, we nemen het er dus maar goed van!

Het lekkerste gebak
Oh oh oh wat lekker!

Na iets te veel taart te hebben gegeten dan goed voor ons is (dat lopen we er vast wel weer van af haha) gaan we verder.

We slenteren verder door de straatjes met de prachtige huizen en komen al snel langs de Johanneskathedraal.

Sint-Johanneskathedraal

Sint-Johanneskathedraal bij nacht

Wat een bijzonder gebouw is dit wanneer je het zo in het donker van de buitenkant bekijkt! Overdag zou je er zo voorbijlopen maar met de verlichting die er ’s avonds op is gericht, zoals je op de foto kan zien, is het een werkelijk prachtige gevel.

In de Sint-Johanneskathedraal

Uiteraard lieten we de kans niet liggen om naar binnen te gaan. Binnenin merk je pas dat het om een kerk gaat, want aan de gevel is dat niet echt te zien vonden wij. Het is er prachtig met het stervormige gewelf, kijk maar.

We lopen weer een stukje verder een komen op het marktplein (Rynek Starego Miasta), het middelpunt van de Oude Stad. In de zomer vol gezellige terrasjes nu, je raad het al, met een ijsbaan in het midden.

Het marktplein (Rynek Starego Miasta)

Behalve een ijsbaan zijn er allerlei kraampjes waar je of een tekening of schilderij, snuisterijtjes of iets lekkers te eten of te drinken kan kopen. Er heerst een gezellige drukte. Het plein is werkelijk prachtig. Omringd door statige herenhuizen in allerlei kleuren. Helaas vanwege de enorme ijsbaan in het midden is het ons niet goed gelukt om er een beetje mooie foto’s van te maken.

Oude Stad

Midden op het plein en nu dus midden op de ijsbaan staat één van de bekendse standbeelden die de stad rijk is van de ‘Syrenka Warszawska’ (de sirene van Warschau), het officiële symbool van de stad. Best wel apart wanneer je bedenkt dat Warschau nou niet bepaald in de buurt van een zee ligt. Maar deze sirene staat wel in het wapen van Warschau! Zo belangrijk is ze voor de stad. Of het nu om een sirene of een zeemeermin gaat laat ik in het midden. Het verschil tussen die twee is niet altijd duidelijk. Ik gebruik de namen door elkaar.

Een ander beeld van de Sirene staat aan de waterkant aan de oever van de rivier de Wisła, die dwars door de stad stroomt. Op zich een meer logische plaats wanneer je de legende kent. De sirene is altijd gewapend met een zwaard en een schild. Wanneer je de legende leest zal je begrijpen waarom.

Sirene van Warschau op de markt

Uiteraard bestaan er meerdere legendes, en kan ik het niet laten er eentje te vertellen. Ik kies voor de leukste.

Legende van de zeemeermin van Warschau (Syrenka Warszawska)

Lang, heel lang geleden, leefden er twee zussen op de bodem van de Baltische Zee. Het waren niet zomaar zussen, nee het waren echte zeemeerminnen. Voor de helft vrouw en voor de helft vis. Ze waren allebei ongelooflijk mooi. 

Op een mooie dag besloten ze dat ze weg wilden uit de Baltische Zee, dat hadden ze nu wel gezien. Helaas konden ze het niet eens worden over waar ze dan wel naar toe wilden.

Eén van de zusjes dacht dat het leuk was om naar Denemarken te zwemmen. En zo geschiede. Zij ging voor een meer internationale carrière dan haar zus, en tot op de dag van vandaag zit ze wereldberoemd te zijn op een rots even buiten de haven van Kopenhagen.

De andere zus wist het eigenlijk niet. Ze zwom naar Gdańsk, en vanuit daar zwom zij stroomopwaarts de Wisła rivier in. Op een gegeven moment was ze zo moe dat ze uit het water kwam om te rusten op een zandbank. Dit bleek bij, wat we nu de Oude Stad noemen, Warschau te zijn. 

Ze vond het er zo mooi dat ze besloot te blijven. Ze zorgde goed voor de omgeving en redde alle vissen wanneer die gevangen werden.

Vissers in de omgeving waren er niet zo blij mee. Steeds wanneer ze gingen vissen raakten de netten in de knoop en werd de rivier wild, zodat de gevangen vis kon ontsnappen. 

Woedend, gingen de vissers op zoek naar de dader om die te vangen en te straffen.

Het mislukte jammerlijk. Elke keer wanneer ze in de buurt van de zeemeermin kwamen werden ze betoverd door haar prachtige gezang en waren direct vergeten wat ze van plan waren.

Ze begonnen van deze mooie zangeres te houden.

En dan, op een kwade dag, loopt er een handelaar langs de oever. Hij ziet de vrouw met de vissenstaart en besluit haar te vangen om tentoon te stellen en daarmee veel geld te verdienen.

Het lukte hem ook nog, hij vangt haar en sluit haar op in de schuur.

Gelukkig hoorden de vissers haar gejammer en bevrijdden haar.

De zeemeermin was zo blij en dankbaar dat ze beloofde de bewoners van Warschau vanaf die dag te beschermen tegen al het kwaad.

Sinds die dag gaat de zeemeermin van Warschau gewapend met zwaard en schild.

Zeg nou zelf, is dit een leuke legende of niet?

Nu weer verder met de orde van de dag.

We zijn intussen aangekomen bij de barbacane. Het is er druk want iedereen wil dat natuurlijk zien. 

Barbacane en stadsmuren

Ook van de oorspronkelijke stadsmuren en de barbacane was na WOII niet veel meer over. De stad had een dubbele omwalling. Je kunt er omheen/langs lopen wanneer je dat wilt. De barbacane is prachtig in alle oude glorie gereconstrueerd aan de hand van schetsen uit de 17e eeuw.

Het is wel het belangrijkste ‘overblijfsel’ van het geheel. Het is een halfronde toegangspoort met vier torens en diende als extra verdedigingspost voor de stad.

Barbacane vanuit Oude Stad gezien
Barbacane vanuit Oude Stad gezien
Barbacane vanaf buiten Oude Stad gezien

We lopen nog wat rond in de oude stad, het is koud en het wordt vroeg donker, maar dat mag de pret niet drukken. Alle kerstverlichting gaat weer aan, en de kraampjes van de kerstmarkt Barbican Craftsmanship trekken enorm veel mensen en het wordt steeds drukker. We kijken onze ogen uit. Inmiddels hebben we ook flinke honger gekregen dus duiken we snel een restaurantje in waar we heerlijk eten, drinken en uitrusten. Onze voeten waren daar inmiddels wel aan toe…

Met een volle buik trekken we de stad weer in en werpen ons in de drukte van de kerstmarkt. Er is van alles te zien, ambachtslieden presenteren hun producten, er zijn uiteraard souvenirs te koop en allerlei eten, waaronder vele traditionele regionale gerechten.

Mooie kerstversiering

Super leuk dat we deze markt op de valreep nog meemaken. We kijken onze ogen uit naar alle mooie kerstversieringen die in de hele stad zijn te zien.

Mooie kerstversiering

We komen bij het Old Town Observation Terrace in de St. Anne’s Church. Nou ja, niet in de kerk maar er naast. Links van de kerk staat de klokkentoren met uitkijkpunt. Voor iets meer dan een euro mag je naar boven.

Het uitzicht is geweldig! Wanneer we ooit nog een keer in Warschau zijn dan gaan we zeker nog een keer naar boven, maar dan overdag, bij helder weer!

Krakowskie Przedmieście

Dit is het uitzicht vanuit de toren naar links. Het is de Krakowskie Przedmieście, waarschijnlijk wel de meeste bekende straat in Warschau. Het is dé wandelroute die recht de Oude Stad inloopt. Aan de ‘Krakowskie’ liggen de meest mooie gebouwen en kerken, maar ook het Presidentieel Paleis en de Universiteit van Warschau.

Aan de ‘Krakowskie’ zit veel horeca, dus ik stel me zo voor dat hier op een zomerdag goed toeven is met veel terrasjes. Goed toeven was het nu ook, maar dan binnen.

Boven in de klokkentoren
Het Presidentieel Paleis aan de ‘Krakowskie’
Uitzicht rechts, de Oude Stad

Vanaf de toren heb je een mooi zicht over de Oude Stad. Op de achtergrond de Sint-Johanneskathedraal. Rechts van de kerstboom het Koninklijk Kasteel. Links van de boom de Kolumna Króla Zygmunta III. Tot slot, weer daar links van, de oude stadsmuren met ertussen de kerstmarkt.

De Koning Zygmund III-zuil (Kolumna Króla Zygmunta III)

Dit beeld (waar ik helaas geen foto’s bij dag van heb) ontkwam ook niet aan WOII en werd dus gerestaureerd en op een nieuwe zuil gezet. De zuil is van graniet en het beeld (2,75meter) is van brons. Het is de koning met een zwaard en een kruis in zijn handen.

Omdat ik het niet laten kan.

Welke koning is dit dan?

Koning Sigismund Vasa (Zweeds) of Koning Zygmunt Waza (Pools), hij leefde van 1566 tot 1632.

Hij was Koning van Polen, als Sigismund III, van 1587 tot zijn dood in 1632.

Ook was hij Koning van Zweden van 1592 tot hij werd afgezet in 1599.

In die tijd bleek dat blijkbaar prima te combineren. Zijn vader was Zweeds en zijn moeder Pools, dus waarom niet Koning van beide landen?

Behalve dat hij Koning was heeft hij niet stil gezeten. 

Uit zijn eerste huwelijk heeft hij 5 kinderen en uit zijn tweede 7 kinderen. Zijn tweede huwelijk was met de zus van zijn eerste vrouw.

Kunt u me nog volgen? Haha.

Uit zijn eerste huwelijk komt zoon Wladislaus IV (1595-1648). Hij volgt zijn vader op en wordt Koning van Polen na de dood van zijn vader tot zijn eigen dood in 1648.

Oké oké, ik hoor het je vragen, wat heeft dit met dat beeld te maken?

Koning Sigismund III heeft ervoor gezorgd dat in 1596 de hoofdstad van Polen werd verplaatst van Krakau naar Warschau.

Op bevel van zijn zoon Wladislaus IV is deze zuil gebouwd als herdenking aan zijn vader Sigismund III.

Goed, genoeg geschiedenis voor nu. 

Ter afsluiting van onze zeer vermoeiende maar super leuke dag belanden wij in de Panorama Sky Bar (Aleje Jerozolimskie 65/79) boven in het Marriot Hotel op de 40e verdieping (kijk maar eens op de website). Het uitzicht is werkelijk fantastisch! Het is midden in de stad, ongeveer tegenover het PKiN.

Chocolade fondue

We hebben daar genoten van het uitzicht en een overheerlijke chocolade fondue. Een echte aanrader!!!

Ongelooflijk moe slepen we ons naar ons hotel dat gelukkig niet echt ver is en storten we ons na deze fantastische dag uiteindelijk in onze bedden.

Dag 3

We slapen prima en zitten om 9:30 aan een heerlijk ontbijt. We pakken daarna onze spullen voor de dag en vertrekken naar het Łazienki Park.

Het łazienki Park

Dit park is enorm! Het behoort tot één van de grootste tuincomplexen van Europa.

Vijvers, paviljoens, standbeelden, beekjes en bruggen, je vindt het er allemaal.

Het belangrijkste gebouw is het Paleis op het Eiland (Pałac na Wyspie). 

Paleis op het eiland

Ooit gebouwd als badhuis door een rijke aristocraat, in 1764 gekocht door Koning Stanisław August om er in te wonen, maar nu ingericht als museum van historische interieurs.

Het Paleis staat in het midden, aan weerszijden is een brug met zuilen naar een paviljoen. Het gehele complex verdeelt het meer in twee gedeelten.

Vlakbij is er een amfitheater.

Amfitheater in Łazienki Park

Tenslotte gaan we natuurlijk op zoek naar het beeld van Chopin, de componist en pianist.

Fryderyk Franciszek Chopin was zijn echte naam, maar wij kennen hem natuurlijk als Frédéric François Chopin. Geboren in 1810 in Polen, Żelazowa Wola en gestorven in 1849 in Frankrijk, Parijs.

Zijn geboortedorp heeft ongeveer 65 inwoners en ligt ten westen van Warschau. Zijn geboortehuis is inmiddels een museum.

Zijn vader was een uitgeweken Fransman en zijn moeder een Poolse. Op zijn 20evertrok hij voor een concertreis door het buitenland. Wegens de politieke ontwikkelingen in Polen, Polen was inmiddels bezet door de Russen, kon hij niet terug naar zijn geboorteland. Hij bleef, net als vele andere Polen, vanaf die tijd in Parijs als balling, waar hij 19 jaar later, volgens verhalen sterft aan tbc.

Gelukkig heeft hij veel mooie muziek nagelaten. Er wordt gezegd dat in zijn muziek de heimwee naar zijn geboorteland en de eenzaamheid te horen zijn.

Hij is begraven in Parijs maar zijn hart ligt in Warschau, maar daarover vertel ik straks nog.

Gedurende de zomer worden er op zondagmiddag pianoconcerten gegeven ‘onder’ zijn standbeeld in het park. Deze concerten zijn erg in trek bij de inwoners van Warschau en uiteraard ook bij de vele toeristen.

Beeld van Chopin in Łazienki Park

Ook dit beeld overleefde WOII niet, het werd opgeblazen. Sinds 1958 staat het er weer.

Het is wel het bekendste beeld in het park. Het bronzen beeld staat aan een water op een grote sokkel, gemaakt van rode zandsteen, in de rozentuin. Het moet Chopin onder een treurwilg voorstellen.

Goed, genoeg cultuur voor nu.

Het is inmiddels middag geworden en we duiken een winkelcentrum in om ergens te lunchen… het wordt wéér taart.

We zijn in het winkelgebied ten oosten van het PKiN. 

Na de lunch besluiten we wat te winkelen. We kopen wat leuke souvenirs waaronder een Smurfenstripboek in het Pools. Zoals de frequente lezer van mijn verhalen inmiddels weet zijn wij enorme Smurfen fans. In elk land waar we zijn kopen we dan ook een Smurfenstripboek in de taal van het land. Inmiddels hebben we al een hele collectie. Mijn dochter, als allergrootste ‘Smurfengek’, beheert de verzameling.

We besluiten om de universiteitsbibliotheek te bezoeken. Helaas zijn we te laat om het dak te bezoeken. In de winter sluit dit al rond een uur of drie. Het gebouw op zich is al bijzonder genoeg. Groen aan de buitenkant en een glazen dak. De tuin op het dak is heel bijzonder met veel groen, water en bruggen. Helaas voor ons, we zullen dit een andere keer moeten bezoeken. Het uitzicht over Warschau en de Oude Stad schijnt ook spectaculair te zijn.

De bibliotheek van binnen is ook de moeite waard om even door te lopen. Het glazen dak is goed te zien. Bij daglicht zal het helemaal mooi zijn.

In de bibliotheek van de Universiteit

We lopen nog wat en bezoeken de Heilige Kruiskerk. Recht tegenover de ingang van de Universiteit van Warschau. Dit is qua gebouwen toch wel één van de mooiste wijken van de stad.

De Heilige Kruiskerk

Ook deze kerk raakte behoorlijk beschadigd doordat de Duitsers haar hadden opgeblazen tijdens de Opstand van Warschau in 1944. In de 10 jaar die daar op volgden werd de kerk herbouwd in een simpeler vorm. Binnen werd het interieur gereconstrueerd zonder de fresco’s.

Maar het meest bijzondere aan deze kerk is toch wel het feit dat hier het hart ligt van Chopin.

Frédéric Chopin

Hier het beloofde verhaal.

In zijn wilsbeschikking heeft hij zelf gesteld dat zijn hart in een pilaar van de Heilige Kruiskerk in Warschau zou worden begraven.

Wanneer hij overlijdt in 1849 in Parijs wordt hij begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de wereldberoemde begraafplaats in Parijs.

Zijn zus vervulde zijn laatste wens. Zij zorgde ervoor dat zijn hart uit zijn lichaam werd gehaald. In een pot met cognac smokkelde zij het van Parijs naar Warschau. Een grote plaquette op één van de pilaren in de Heilige Kruiskerk vermeld dan ook dat hier het hart van Chopin ligt.

Inmiddels hebben we honger gekregen en duiken weer een restaurant in. We eten wederom erg lekker met een verrukkelijk toetje!

Na nog een drankje in ons hotel duiken we ons bed in want helaas, morgenvroeg moeten we terug naar huis.

Dag 4, vertrek

We staan (voor ons doen dan toch) vroeg op, pakken al onze spullen, ontbijten nog uitgebreid en gaan richting vliegveld met de bus. Het is -5 graden, dat valt tegen. We vertrekken rond 9:30 en een kleine 2 uur later staan we weer op Rotterdamse bodem.

Helaas, dit avontuur zit er op. Warschau is fantastisch!!! We willen zeker nog een keer terug, er is zoveel moois te zien!

Volgende keer wel in de zomer…

Snel naar huis, kijken of de oppas goed op Poes heeft gepast.

…en…

over 3 weken naar Parijs! Kan niet wachten!!!

Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen