Blue Puffin

Blue Puffin

,

Århus

Århus

Onderweg naar Noorwegen voor onze roadtrip, stoppen we in Århus.

Århus, is na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. Het ligt in Jutland aan de noordoostkust van het land. Een paar jaar geleden alweer, was ik met beide kinderen met de auto op weg naar Noorwegen en we hadden besloten een tussenstop te maken in Århus om het bekende museum ARoS te gaan bekijken.

Århus is een erg leuke stad om te bezoeken zagen wij al snel. Helaas, onze tijd was beperkt. We moesten die avond op tijd in Hirtshals zijn om daar de boot naar Noorwegen te pakken. Bovendien hadden we ook nog het plan om naar Grenen te gaan. Het noordelijkste punt van Denemarken vlak bij Skagen waar de twee zeeën samen komen. Hierover elders op mijn website.

ARoS

ARoS is één van de grootste musea in Noord-Europa. Het is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het omvat een kleine 18.000 m2, dus je begrijpt dat wij dan ook bij lange na niet genoeg tijd hadden om alles te kunnen zien. Neem een kijkje op hun site wanneer je meer informatie wilt.

Het museum bestaat al sinds 1859 en was gevestigd in het vroegere stadhuis. In april 2004 neemt het museum haar intrek in het nieuwe gebouw. De inmiddels zeer bekende rondgang op het dak is er in 2011 op geplaatst. Dat is dan ook het eerste waar we naar toe gaan.

ARoS, Your Rainbow Panorama
ARoS

Dit is dan ook niet voor niets ‘Your Rainbow Panorama’ genoemd!

ARoS

Het is echt leuk om daar rond te wandelen en bijzonder om de stad steeds van kleur te zien veranderen. Echt de moeite waard om een keer te doen.

Van buiten is het gebouw verder niet echt spectaculair te noemen. Het is vooral erg vierkant en groot. Maar eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Het museum bezit een zeer uitgebreide vaste collectie, en regelmatig zijn er tijdelijke exposities te bewonderen.

Deze Lamborghini Gallardo vond ik geweldig. Het heet ‘Low Key’ en stelt het leven in de maatschappij voor, onze acties laten vaak sporen achter.

Even pauze om taart te eten. Ook hier in Denemarken weer genoeg lekkers te vinden!

Na ons bezoek aan het museum hebben we uiteraard ergens lekker gegeten en zijn nog even door de stad gewandeld.

Super mooie stad met gezellige terrasjes langs het water.

De Domkerk van Århus

Al snel lopen we langs de Domkerk van Århus, ook wel de Sint-Clemenskerk genoemd. Het is een zeer bijzondere kerk. Hij is namelijk 93 meter lang en de toren is 96 meter hoog! De oorspronkelijke kerk stamt uit ca. 1100. Verschillende verbouwingen, branden en restauraties hebben geresulteerd in deze gotische Domkerk uit ca. 1500.

Domkerk van Århus

De kerk van binnen is prachtig. Hier boven zie je het hoofdorgel. De kerk heeft in totaal drie orgels. Het hoofdorgel is het grootste kerkorgel van Denemarken. Het werd gebouwd in 1730, en is sindsdien meerdere keren gerestaureerd. De meeste registers daarentegen zijn nog geen eeuw oud.

Inmiddels is het al een eind in de middag geworden. We stappen weer in de auto en gaan verder noordwaarts richting Grenen en Skagen. Volgende keer blijven we wat langer in deze prachtige stad. Beloofd.

Blue Puffin

Blue Puffin

Aangenaam kennis te maken, ik ben Annemieke. Ik heb twee volwassen kinderen en vaak reizen we met ons drieën en soms ga ik op reis met één van hen. Over het algemeen hebben we dezelfde interesses dus dat komt goed uit. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen: mail@bluepuffin.nl

Vergelijkbare artikelen