Stavanger
Op onze roadtrip door Noorwegen was Stavanger uiteraard één van de stopplaatsen. Kijk mee wat we daar allemaal hebben gezien en gedaan. Stavanger ligt in het zuidwesten van Noorwegen en is het centrum van de olie-industrie in het land. Noorwegen is de grootste olie- en gasexploitant van Europa, zo’n vier miljoen vaten olie worden er per dag opgepompt! Ook komt een vierde van al het aardgas in Europa uit Noorwegen. Via pijpleidingen onder de zee komt het gas op de plaats van bestemming! Gelukkig merk je hier helemaal niets van wanneer je in de stad bent, het Petroleum Museum is werkelijk het enige dat je aan olie en/of gaswinning doet denken.
Wanneer ik aan Noorwegen denk, denk ik aan heel veel natuur, fjorden, bergen en steden, steden zoals Stavanger.
Gamle Stavanger
GAMLE, wat een leuk woord is dit. Wij denken natuurlijk direct aan het Nederlandse woord GAMMEL. Een beetje klopt het wel. Het betekent namelijk ‘oud’. En wanneer iets oud is, is het vaak ook ietwat gammel niet waar? Gamle Stavanger is een oude wijk in de stad met meer dan 250 houten huizen uit de 18e eeuw.
Na WOII besloot men Stavanger te herbouwen en alle houten huizen te slopen en te vervangen voor meer modernere versies. De toenmalige stadsarchitect, Einar Hedén stak daar gelukkig een stokje voor. Toendertijd was dit het minst aantrekkelijke deel van de stad. Inmiddels is het een prachtige wijk met de witte houten huizen en smalle straatjes. Het grootste gedeelte is verboden voor auto’s, dus je kan hier heerlijk ronddwalen.
Het Noors Petroleum Museum
In de haven van de stad staat het Noors Petroleum Museum, het Norsk Oljemuseum. Een super leuk en interessant museum. Alleen de buitenkant is al leuk om te zien. Vanaf de zeezijde lijkt het gebouw namelijk op een olieplatform!
Ok, een museumbezoek is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je op vakantie bent. Maar dit museum is gewoon te leuk! Binnen in het museum is van alles te doen en te zien. Voor jong en oud echt de moeite waard. Er is uiteraard uitleg over het winnen van olie en gas maar je kan ook schaalmodellen van platforms bekijken, en er zijn talloze dingen waar je op of in mag.
Kortom, ook als het niet regent raad ik je echt aan dit museum te bezoeken!
Haven en centrum
Rondom de haven midden in het centrum van de stad is het altijd een gezellige drukte. Tal van terrasjes waar je heerlijk kunt zitten, voor een kopje koffie of om te eten. Keuze genoeg. Soms liggen er enorme cruiseschepen aangemeerd, wat natuurlijk altijd een spectaculair plaatje oplevert. Ook kan je er een boottocht maken naar het Lysefjord. Het 40 kilometer lange fjord is één van de mooiste fjorden in het zuiden van Noorwegen.
Vlakbij vind je de Domkerk van Stavanger. Deze kerk uit de 12e eeuw is de oudste domkerk van Noorwegen. Voor Noorse begrippen waarschijnlijk een heel bijzondere kerk maar wij vonden het niet al te interessant. Leuk om gezien te hebben, zo iets.
Wanneer je wilt winkelen of leuke restaurantjes zoekt, ga dan naar de Øvre Holmegate met de gekleurde huizen. De huizen opzich zijn al leuk genoeg om naar te kijken!
Preikestolen
Tja, de Preikestolen, welbekend bij iedereen, en echt één van de leukste dingen om te doen wanneer je in Stavanger bent. Het kost je een hele dag en flink wat energie! Elders op deze website heb ik er een heel artikel aan gewijd. Hier wil ik het laten bij het volgende. Vanuit Stavanger ben je in een klein uur met de auto bij de parkeerplaats aan het begin van de hike naar de Preikestolen.
Ga altijd vroeg op pad, doe goede wandelschoenen aan en neem voldoende eten en drinken mee. Denk ook aan goede kleding. Het weer kan gedurende de tocht diverse keren omslaan. De tocht is zo’n 8 kilometer lang en duurt ongeveer 4 uur, heen en terug. In totaal overbrug je een hoogteverschil van 500 meter!
Een beetje ervaren wandelaar moet je wel zijn. Het is af en toe best zwaar, en grote gedeelten zijn ruig terrein. Maar ooohhh wat is het de moeite waard!!! je staat 600 meter boven het Lysefjord met een waanzinnig uitzicht. Vermoeid, sprakeloos en met je mond vol tanden.
Kjeragbolten
Hier kan ik helaas niet veel over vertellen. Wij hebben er voor gekozen om alleen de Preikestolen te beklimmen. Maar de Kjeragbolten is zeker ook de moeite waard. Ook zullen de meesten de foto’s wel kennen. Het is een heel grote kei, tussen 2 rotsen ingeklemd, boven het Lysefjord. Deze wandeling duurt 6 tot 10 uur heen en terug en is ongeveer 11 kilometer lang. Je overbrugt hier een hoogteverschil van 800 meter.
Deze wandeling vergt echt veel meer van je dan die naar de Preikestolen. Af en toe moet je jezelf optrekken en laten zakken aan touwen! Deze wandeling wordt dan ook behoorlijk veeleisend genoemd, ook voor de ervaren wandelaar. Er wordt dan ook geadviseerd om met een begeleide wandeling mee te gaan wanneer je geen ervaren wandelaar bent.
Sverd i fjell
Sverd i fjell (zwaarden in rots). Ten zuidwesten van Stavanger staat dit herdenkingsmonument aan de Hafrsfjord. Ter herdenking aan de Slag om het Hafrsfjord in 872. Het lukte Koning Harald I in die periode van Noorwegen één koninkrijk te maken.
Het zijn 3 zwaarden van zo’n 9 meter. Het grootste zwaard staat symbool voor de zegevierende koning terwijl de andere 2 kleinere zwaarden de slachtoffers/tegenstanders symboliseren. Het is ook een symbool van vrede. De zwaarden zitten tenslotte in de berg en kunnen niet meer gebruikt worden. De zwaarden zijn gebaseerd op de historische exemplaren die door het hele land zijn gevonden. Het monument is gemaakt door de beeldhouwer Fritz Røed en werd in 1983 onthuld door Koning Olaf. Het is een prachtig monument zo aan de waterkant. Zeker bij zonsondergang de moeite waard om naar toe te gaan. Kijk maar.